Ett andligare Aftonbladet?

Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

Detta är ett utdrag ur Valvs nyhetsbrev. För att få tillgång hela nyhetsbrevet, prenumerera här

Ett andligare Aftonbladet Kultur? De flesta kultursidor har i dag ett antal skribenter som gärna skriver om existentiella och religiösa frågor. John Sjögren, Josefin de Gregorio och Kristina Lindh på Svenska Dagbladet. På Dagens Nyheter reportern Sandra Stiksalo, som tidigare skrivit för Kyrkans Tidning, men intresset finns också hos det etablerade gardet Maria Schottenius, Per Svensson och Björn Wiman. Och på Expressen Kultur är vi ett antal: Eric Schüldt och undertecknad hör kanske till de minst nödbedda, men här finns även Therese Bohman och Hanna Nordenhök.

Aftonbladet Kultur har däremot känts lite mer svårflirtade. Kanske har det haft att göra med att man länge leddes av Åsa Linderborg – en briljant och vass skribent, men ideologiskt dragen mot marxismen. Sådana är som regel mer intresserade av det materiella än det andliga – och dessutom gör de ofta just den distinktionen, alltså mellan materiellt och andligt! Är det möjligen också en generationsfråga? Linderborg är född 1968, och svenska sextiotalister är ofta uppfödda på en mix av rationalism och religionskritik. Är det därför som en del i den generationen har svårt att närma sig frågor om religion och andlighet med ett nyfiket sinne?

Men 2019 slutade Linderborg och under 2020 ersattes hon av Karin Pettersson, tidigare politisk chefredaktör på tidningen. Jag känner inte Pettersson och vet väldigt lite om hennes livsåskådning, eventuella erfarenheter av tro eller religiösa intresse. Men jag noterar nyfiket att Aftonbladet Kultur nu verkar ha navigerat lite mer mot det existentiella. Först knöt man Sofia Lilly Jönsson, som bevakar Svenska kyrkan, till sig. Och på sistone har man publicerat en del texter av existentiell karaktär. De utan utforskar andra traditioner och förhållningssätt än de kristna, men de är utan tvekan djupt existentiella – för att inte säga religiösa.

Hit hör denna långfredagsmeditation av Jenny Maria Nilsson, ännu ett nytillskott bland medarbetarna. Nilsson skriver ofta religionskritiska texter, men har på sistone också formulerat sig kring sin egen sekulära – eller vad man nu ska kalla det – andlighet. En annan text i samma stil var poeten Magnus Ringgrens läsning av Karl Ove Knausgård, som han menar närmar sig det ockulta i sin senaste roman. Sedan tidigare är ju paret Liv Strömquist och Ola Söderholm knutna till sidan, två svenska intellektuella med en uppenbar (åtminstone enligt vissa…) katolsk sensibilitet. (Temat vänster-intellektuella och katolicism kommer absolut återkomma i framtida brev!)     

Kanske håller Aftonbladet Kultur på att hitta ett sätt att orientera sig mer mot andlighet under Petterssons ledning? Det vore både spännande och välkommet, och en utveckling värd att följa.

För övrigt: Läs gärna den här intressanta intervjun med Åsa Linderborg, av Dagens Daniel Wistrand: ”När krisen kom hjälpte inte Marx”.     

Previous
Previous

Ett liv som hänger samman